Att hålla en vernissage

Att hålla vernissage kan vara väldigt pirrigt och nervöst för många konstnärer. Vissa kan vara nervösa flera månader i förväg, vilket kan påverka ens konstnärliga talang. Man får prestationsångest och känner att man måste göra så bra ifrån sig som bara möjligt. Vissa funderar mycket på vad folk kommer tycka och tänka om ens verk och om man över huvud taget kommer få någonting sålt. Då är det bättre att försöka fokusera mer på struktur i planeringen för att få bort tankarna över hur det ska gå när dagen väl kommer.

Öppna gärna vernissagen med att berätta lite kort om vad du ställer ut. Kanske du till och med berättar lite om varje verk för att skapa ett större intresse hos de som kommer och tittar. Skapa en extra trivsam stämning genom att servera något litet tilltugg när personerna kommer. Kanske en flaska bubbel kan vara passande dagen till ära? Skapar man en lyxig aura kring sin vernissage är det förmodligen också större chans att fler är villiga att betala mer för dina verk, så det är ett riktigt taktiskt drag.

Småprata gärna lite med gästerna för att visa att du är inbjudande och gästvänlig, men inte för mycket heller – de är ju trots allt där för att rofyllt titta på din konst. Det viktigaste är att du försöker känna av vad gästerna vill och inte. Följer du dessa råd så kommer du säkerligen känna att din vernissage blev mycket lyckad och trevlig för alla inblandade!