Måla akvarell

Är du nyfiken på att måla akvarell men vet inte riktigt var du ska börja? Man skulle kunna likna akvarellfärgen med den typiska “skolvattenfärgen”, men med skillnaden att pigmenten är mycket finare och bättre. För att färgerna ska aktiveras behövs alltså vatten. Eftersom det inte riktigt finns någon vit akvarellfärg så reglerar man färgernas intensitet med hjälp av mer eller mindre vatten.

När det gäller färgerna så kan det vara bra att göra en liten färgkarta på ett separat papper innan man börjar måla. Med hjälp av denna kan du då sedan se hur färgerna kommer se ut på papper innan du börjar använda dem. När du sedan väl börjar måla är det bra att börja med någonting väldigt enkelt för att lära sig hantera färgerna och vattenmängden. Måla t.ex. bara olika former till en början och försök få de olika färgstarka. Detta gör även att du lär dig hur pappret du målar på påverkas av vattnet. De flesta papper kommer buckla till sig lite när man målar akvarell, men desto tjockare papper desto mindre bucklor blir det.

När man är färdig med sin målning kan man börja fundera på hur man ska räta ut pappret igen. Ett sätt som fungerar rätt bra är att väldigt försiktigt fukta papprets baksida med en tvättsvamp. Låt sedan pappret ligga i press under förslagsvis en tung bok under natten så kommer det räta ut sig när det torkar under bokens tyngd. Om man vill förebygga dessa bucklor redan från början kan man även tejpa upp pappret på en träskiva för att det ska vara sträckt under tiden man målar.