Kaffekonst

Att skapa konst av kaffe är en hel vetenskap och ingenting som man lär sig över en natt. Det krävs år av övning för att kunna göra riktigt snygga mönster som verkligen imponerar på andra. Alla faktorer måste verkligen stämma helt och hållet för att det över huvud taget ska gå att göra ett mönster. Väldigt mycket beror på hur man gör mjölken. Den måste för det första skummas i en mjölkskummare. Mjölken måste uppnå exakt rätt temperatur, varken mer eller mindre, så det skiljer verkligen bara med någon tiondels sekunds marginal. Sedan måste man även hålla kannan så att skummaren skapar en virvel i mjölken. Då får den perfekt, len konsistens. Efter man skummat mjölken kan man försiktigt knacka kannan (som bör vara gjord av stål) i bänken eller bordet för att få bort luftbubblor som försämrar skummets kvalitet.

Man måste såklart även ha en bra kaffebryggare med espresso för att kunna brygga starkt och bra kaffe. Det är nyckeln för att det även ska smaka gott utöver att den är fin. Själva tekniken när man gör mönstret på latten är klurig. Man måste först hälla mjölken i koppen med espresso i en lång stråle ovanifrån. När koppen är fylld drygt två tredjedelar måste man istället gå väldigt nära för att få ut skummet snyggt. Skummet i sig kan ta mycket mer plats än man först tror, så man får inte vänta för länge med att få ut skummet.